NYT HALPUUTTA JOPA 2,6 m2 / -72%!

Huonekalujen hankinta ei juuri nyt ole itselleni ajankohtaista, mutta alalla työskennelleenä mainonta osuu usein silmään. Tänään piti oikein pysähtyä asian äärelle, kun Asko lähestyi minua perinteisen paperille printatun mainosviestin muodossa. Tai ehkä on harhaanjohtavaa tai ainakin vähättelevää puhua vain yhdestä viestistä, sillä pinta-alaltaan minua lähestyttiin 2,6 neliömetrin verran! En nyt lähde vertailemaan printin ja digitaalisen mainosviestin tehoja, mutta ainakin tässä tapauksessa printti tavoitti kuluttajan kun asiasta pitää oikein muillekin kertoa.

Sain siis kaksi mainoslehtistä, joista toinen on aikakauslehden kokoinen 24-sivuinen ja toinen nelisivuinen ”jättilakana”. Julkaisuissa oli osittain samoja tuotteita, mutta hämmentävästi näiden hinnat eivät välttämättä olleet samat. Syykin selvisi tarkemmin lukemalla, sillä tämä ”jättilakana” oli yksittäisen myymälän mainos ja paksumpi aviisi oli valtakunnallinen. Vaikka tätä paperin tuhlaamista ja epäselvää hinnoittelua olisikin herkullista ruotia, eivät ne kuitenkaan ole kirjoitukseni pointti.

Se mikä sai tarttumaan aiheeseen, on mainosten pääasiallinen viesti, eli hinta ja alennusprosentti. Ymmärrän että kyseessä on tarjousmainonta, mutta vaikuttaa siltä että alennuksesta on muodostunut huonekalualan pääasiallinen viesti. Asia on mennyt itseasiassa niin pitkälle, että kuluttaja-asiamies asetti Askon ja Sotkan tammikuussa markkinointikieltoon ja määräsi ketjut omistavalle Indoor Groupille 100.000 € uhkasakon jos ei harhaanjohtavaa alennusmainontaa muuteta ohjeiden mukaiseksi. Aikarajaksi asetettiin helmikuun 2017 puoliväli. Ainakaan tänään tulleiden mainosten perusteella en koe että tyyli olisi muuttunut.

Ala näyttää jääneen jumiin alennusprosenttien maailmaan, eikä kenelläkään ole kanttia hypätä siitä ulos

Kuluttaja-asiamiehen pointti on, että ”normaali” hintataso hämärtyy, jos tuotteita jatkuvasti myydään valtavilla alennuksilla. Onhan tämä toki totta, mutta ei kai me kuluttajat nyt kuitenkaan niin tyhmiä olla, ettemme ymmärtäisi että normaali taso onkin juuri tämä alennettu hinta. Ala näyttää jääneen jumiin alennusprosenttien maailmaan, eikä kenelläkään ole kanttia hypätä siitä ulos. Tässä esimerkissä esiintyvä Asko ei ole lainkaan ainoa alennus-myyjä, vaan samassa veneessä ovat useimmat alan toimijat.

Hinta on kiistatta yksi oleellisimmista ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä. Mutta jos olen aikeissa hankkia esimerkiksi uuden sohvan, en ensisijaisesti tuijota mainosten alennusprosentteja kun kartoitan mahdollisia ostopaikkoja. Hinnat tulee olla selvästi näkyvissä, mutta ensisijaisesti minä kertoisin ylpeänä tuotteen ominaisuuksista näyttävien kuvien kera. Pahinta tässä ehkä onkin juuri se, että nämä hintataistelussa mukana olevat kotimaiset valmistajat eivät olekaan kovin ylpeitä, vaan käyttävät itsevalmistamiensa tuotteiden ensisijaisena myyntiargumenttina alennusta. Surullista.

Sami Pöllänen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *