PITÄISIKÖ GOLFIA TAI MAASTOHIIHTOA VEROTTAA? – AJATUKSIA MOOTTORIPYÖRÄVEROSTA

Suomi on ponnistellut talouden taantumassa jo vuosia. Rahat valtion talouden pyörittämiseen eivät ole riittäneet ja velkaa otetaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Tätä kurimusta hallitus yrittää tasapainottaa ja on päättäväisesti tehnyt monta hyvää linjausta. Mukaan on valitettavasti eksynyt myös aivan käsittämätön esitys valtion talouden paikkaamiseksi: moottoripyörävero!

Meillähän on jo moottoripyörävero! Tai autoverohan sen nimi on, mutta joka tapauksessa kaikista Suomeen rekisteröitävistä moottoripyöristä maksetaan vero. Itseasiassa tuo vero on merkittävästi suurempi kuin autoissa, kun veron määrä suhteutetaan rekisteröitävän moottoripyörän hintaan. Tämän lisäksi moottoripyöristä maksetaan arvonlisävero ja jos niillä ajetaan niin polttoaineena käytettävästä bensasta maksetaan polttoainevero. Näiden lisäksi hallitus on siis keksinyt, että vielä voitaisiin vähän puristaa lisää ja alkaa verottaa moottoripyörän omistamista. Tästä ainakin itselleni herää kysymys: MIKSI? Miksi kaikista mahdollisista harrastemuodoista juuri moottoripyöräily olisi se jota pitää verottaa ja josta olisi lisää tuloja otettavissa?

Hallituksen logiikkaa noudattamalla mieleen väkisinkin tulee useita muitakin harrastemuotoja joita voitaisiin verottaa. Esimerkiksi otsikossa mainitut golf ja maastohiihto olisivat varmasti aivan yhtä hyviä verolähteitä kuin moottoripyörät. Suomen Golfliiton jäsenseuroissa on yhteensä n. 150 000 jäsentä. Jos näille kaikille laitettaisiin vuosittainen 200 € ”putteri-vero”, saataisiin valtion kassaan yhteensä n. 30 miljoonaa euroa. Eli enemmän kuin mitä moottoripyöräverolla on kaavailtu saatavan. Tai sitten tuo mainittu maastohiihto voitaisiin pistää verolle. Harrastajamäärää on hankala arvioida, mutta Wikipedia väittää että n. miljoona suomalaista harrastaa maastohiihtoa. Suoritin asiasta myös empiiristä tutkimusta ja laskin meiltä kotoa löytyvät monot. Seitsemän paria tuli vastaan helposti ja uskon että varastossa on lisää. Eli kyllä Suomesta varmuudella ainakin miljoonat monot löytyvät! Jos maastohiihtäjille laitettaisiin esim. 50 € vuosittainen ”mono-vero”, niin tuolla arvioidulla miljoonan monoparin määrällä valtion kassaan kilahtaisi 50 miljoonaa euroa, joka itseasiassa on sama määrä kuin mitä moottoripyörä- ja veneverosta on yhteensä kaavailtu saatavan. Eli heti löytyi kaksi yhtä hyvää (huonoa) harrastusmuotoa verotettavaksi kuin moottoripyörät!

Kaavaillun veron virheellisistä perusteista ja sen negatiivisista vaikutuksista löytyisi kirjoitettavaa kymmeniä sivuja. Asiaa suunniteltaessa esimerkiksi on lähdetty siitä, että rekisterissä olevat moottoripyörät toimisivat tulonlähteenä. Nyt kun asia on tullut julkisuuteen, on heti käynyt niin, että moottoripyöräilijät ovat poistaneet rekisteristä n. 100 000 pyörää eli lähes puolet koko verotettavasta kannasta! Lisäksi kaavailtu vero vähentäisi pyöräkauppaa ja sitä kautta toisi jo ennestään kärsivälle alalle lisää tappioita, työpaikkojen menetyksiä ja konkursseja. Näiden myötä vuosittaisia verotuottoja ei tulisi lisää, vaan itseasiassa tulot vähenisivät. Eli sen lisäksi että verotettava kohde on valittu jollain käsittämättömällä perusteella, on sen valmistelu tehty todella huonosti.

Pointtini kuitenkin on, että ei ihmisten harrastuksia tai harrastevälineitä pidä lähteä verottamaan. Ei niillä tämän maan taloutta saada kuntoon, vaan pikemminkin lamaannutetaan toimintaa ja ohjataan keskustelua talouden kuntoon laittamisen kannalta aivan epäoleellisiin asioihin. Nyt kun sain tämän sanottua, voin luvata että verot on vähäksi aikaa käsitelty ja seuraavaksi tulen kirjoittamaan jostain aivan muusta.

Niin ja vastauksena vielä otsikossa esitettyyn kysymykseen pitäisikö golfia tai maastohiihtoa verottaa: ei missään nimessä pidä! Mutta ei pidä moottoripyöriäkään!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *